"Gătitul e o artă, mâncatul o măiestrie, iar asortarea vinurilor şi băutul lor o adevărată virtute culturală ce dovedeşte rafinament, adică educaţie."
(Păstorel Teodoreanu)

duminică, 2 noiembrie 2014

Orez cu lămâie

Un deliciu cu inefabile arome orientale, un preparat rapid, simplu şi sănătos. 
Este minunat de mâncat ca atare sau ca garnitură pentru preparate de legume, peşte sau carne.



INGREDIENTE necesare pentru 4 porţii:

[asterixul * din dreptul unor cuvinte face trimitere la notele inserate mai jos]





O cană de orez BASMATI*
(300g)










O linguriţă de turmeric (= curcuma/haldi)*

O linguriţă boabe de muştar negru*

O linguriţă kumin (=chimion)*

Un baton de scorţişoară*

O jumătate de lămâie

2 linguri ulei de floarea soarelui

50g unt

O linguriţă de sare

2 căni cu apă

MOD DE PREPARARE

1. Se pune orezul într-un castron şi se spală cu apă rece de mai multe ori, strecurându-l pe rând, până când apa rămâne limpede.

2. Se acoperă cu apă rece şi se lasă aşa 20 de minute.



3. Se varsă apa şi se lasă orezul să se scurgă bine în strecurătoare.*



4. Se toarnă cele două căni cu apă într-un vas, se pune pe foc, iar când începe să fiarbă adăugăm turmericul, sarea şi batonul de scorţişoară. Micşorăm la maximum flacăra aragazului, lăsând să se infuzeze mirodeniile.



5. Într-o cratiţă cu fundul mai gros (eventual, antiaderentă), se pune uleiul iar când acesta s-a înfierbântat (nu foarte tare, să nu fumege uleiul), se adaugă boabele de muştar şi seminţele de kumin, amestecându-se (cu o lingură de lemn) pe foc moderat.
*Deseori se pune aici, în uleiul încins, şi batonul de scorţişoară. Eu am preferat acum să-l pun la infuzat laolaltă cu turmericul. 




6. Când boabele de muştar nu mai pocnesc, se adaugă în cratiţă orezul scurs şi se amestecă într-una timp de vreo 5 minute, adică până când orezul se zvântă şi încep să se desprindă boabele unele de altele.



7. Se adaugă infuzia de mirodenii, se amestecă pe foc (moderat spre mare) până când începe să fiarbă orezul.



8. Atunci se micşorează la maximum focul (eventual se mută cratiţa pe cel mai mic ochi al aragazului şi se micşorează şi acolo flacăra), se acoperă cratiţa cu un capac şi nu se mai amestecă orezul timp de 15 minute.



9. Se ridică apoi capacul, se stropeşte orezul deasupra uniform (cu ajutorul unei linguriţe) cu zeamă de lămâie şi se presară cubuleţe de unt. 
    NU se amestecă orezul în această fază, ci se acoperă din nou cratiţa şi se mai lasă să fiarbă încă 2 minute. 
    Se stinge focul şi se mai lasă cratiţa acoperită 10-15 minute.




Gata!  Poftă bună!






* Orezul "Basmati" - "Regele orezului", orezul "înmiresmat", cu bobul lung, cultivat în nordul Indiei şi Pakistanului, la poalele munţilor Himalaya, hrănit cu apele gheţarilor topiţi pe versanţi, deosebit de arătos, de hrănitor şi de gustos mâncat chiar şi în cel mai simplu mod - fiert cu un praf de sare.



Destul de mult diferit de stilul oriental, europenii îl gătesc în mii de feluri :

https://www.youtube.com/watch?v=gx9h65E433M


*Turmericul (sau curcuma, sau haldi) este o pulbere obţinută (80% în India) din rizomul unei plante înrudite cu ghimbirul, căreia europenii i-au descoperit de curând virtuţi terapeutice excepţionale :

http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/turmeric-or-haldi-health-benefits-galore/

http://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/turmeric-curcuma-longa-11505462/




* Eu am folosit boabele noastre de muştar, cele alb-gălbui, pe care le pun de obicei în conserve, fiindcă nu am avut în casă muştar negru, se pare ideal pentru acest preparat, şi el cu multiple beneficii pentru sănătate. 




http://bodygeek.ro/mustarul-mirodenie-si-planta-medicinala

http://www.reteteculinare.ro/ghid_alimente/N/negrilica/


* kuminul (chimionul) 



http://www.goodfood.ro/articol/chimen-vs-chimion.html


* Se foloseşte exclusiv batonul de scorţişoară şi NU pulberea. Aroma lăsată astfel de scorţişoară este una delicată, inefabilă, aproape fără nicio asemănare cu gustul şi aroma scorţişoarei măcinate, care se foloseşte, de obicei, în deserturi. 



* Nu aruncaţi apa în care spălaţi şi înmuiaţi orezul - este excelentă pentru udat plantele de grădină sau de apartament!








2 comentarii:

  1. Imi place foarte mult culoarea orezului!
    Pofta buna sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi mie mi-a plăcut mult culoarea. e de la turmeric - o mirodenie şi cu muuulte calităţi curative.
      Mulţumesc de vizită, Loredana!
      Poftă bună şi ţie la bucătărelile preferate!

      Ștergere